Takläggare Hofors

Kvalitetstak av moderna material

Takläggare

Vår specialitet som takläggare är kvalitetstak av plåt. Här berättar vi lite om takmaterialets historia.

Fakta om plåttak – från då till nu

Att folk använder sig av plåttak har förekommit ganska länge vid det här laget. Det första steget till att använda plåt som takmaterial togs av Anders Cronström redan på 1600-talet. Den plåt som Cronström använde sig av då skiljer sig dock en hel del från dagens plåt. Även om det här gör att plåt som takmaterial kan sägas vara ett av de mer traditionella slagen, kan dagens plåttak knappt jämföras med den valsade plåt som Cronström ansökt om tillstånd för att få tillverka.

Användes till särskilda byggnader

Över ett sekel senare, på 1800-talet, började plåttak bli allt mer och mer vanligt att se i Sverige. Det var dock inte ”vanliga” husägare som använde sig av plåt som takmaterial. Istället var det vanligt att se plåt pryda kyrkor, slott, herrgårdar och andra dyrare hus. Under 1900-talet började plåten att masstillverkas. Bland annat var det då pannplåt som blev populärt över hela landet. I dagsläget märks en trend av att ta tillbaka gamla designer, något som har gjort att pannplåten ser ut att vara på väg tillbaka i en viss utsträckning.

Plåttak i modern tid

Tillverkningsprocessen för dagens plåttak ser väldigt annorlunda ut från hur det såg ut tidigare. Idag utgörs plåttak främst av en kärna, som är av aluminium eller stål, där flera olika skikt omringar den.

Det råder en del spridda åsikter gällande om plåttak med aluminium- eller plåtkärna egentligen är bäst. Faktum är att plåttak med stål som kärna egentligen är ett starkare material än om det är gjort med aluminium.

Att ett tak plåtkärna klarar mer belastning än ett tak med aluminiumkärna spelar dock knappast någon roll i praktiken. Oavsett om ett plåttak har aluminium eller stål som bas, ska de ändå inte beträdas utan ytterligare skyddsåtgärder.

Anlita oss som takläggare för plåttak

Att lägga plåttak är inget för lekmän. För att det ska bli riktigt bra och tätt krävs gott handlag och erfarenhet. Dessutom får du tillgång till vår rejäla garanti - 50 år på materialet och 20 år på det kosmetiska. Att anlita oss för att lägga plåttak är tryggt och går snabbt. Läs gärna mer om de produkter vi erbjuder.

Låt ett proffs lägga ditt nya tak. Det lönar sig!